Osteopathie behandeling

 
Een consult bestaat uit een gesprek, een lichamelijk onderzoek en een osteopathie behandeling. In het gesprek (anamnese) worden de klachten en achtergrondinformatie van de patiënt in beeld gebracht. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt het volledige lichaam onderzocht op blokkades en spanningen. Voor het onderzoek kleedt de patiënt zich uit tot op de onderkleding.

In de osteopathie behandeling zal de osteopaat middels verschillende technieken blokkades opheffen en daarmee het lichaam in balans brengen. Aanspanning/ontspanningstechnieken en mobilisaties worden gebruikt in de behandeling. Ook manipulatie (“kraken”) is een mogelijke techniek die de osteopaat kan gebruiken in een osteopathie behandeling. Hiervoor kan gekozen worden indien dit veilig en nodig is. Manipulaties gebeuren alleen met goedkeuring van de patiënt. De technieken die toegepast worden proberen we op een begrijpelijke manier uit te leggen zodat u weet wat er gaat gebeuren en wat het doel ervan is. Tijdens het onderzoek worden ernstige problemen uitgesloten en indien nodig wordt u doorverwezen naar huisarts of specialist.

De behandelingen vinden doorgaans niet wekelijks plaats. Afhankelijk van de klachten zitten er twee tot vijf weken tussen de consulten. Het lichaam heeft immers tijd nodig om een nieuw evenwicht te vinden.

Binnen drie tot vijf behandelingen zal er een effect merkbaar zijn. Is dat niet het geval dan wordt in overleg met u bekeken of het zinvol is om door te gaan met de behandeling. De osteopaat werkt samen met andere therapeuten en kan u informeren over andere therapievormen als dit een aanvulling kan zijn voor uw herstel.

 

 

Reactie op de behandeling

 
De reactie op een osteopatische behandeling is bij iedereen anders. Over het algemeen is te verwachten dat er vermoeidheid bij u optreedt. Verder kan het gepaard gaan met een tijdelijke toename van de symptomen, hoofdpijn, koude- of warmtesensatie en emotionele reacties. Het advies is dan ook op de dag van behandeling niet zeer actief bezig te zijn, maar de dag in relatieve rust verder door te brengen.

Mocht u vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen.